DNA:N RAKENNE
Solun dna on nukleiinihappoa ja se koostuu nukleotideistä (sokeri + fosfaatti + emäs), joista puolestaan koostuu juoste. Näitä juosteita on dna:ssa kaksi (kaksoiskierre). Nukleotidiketjujen deoksiriboosi- ja fosfaattiosat ovat aina samat, emäkset taas ovat vaihteleva osa. Emäksiä on neljää erilaista: adeniini (A), tymiini (T), guaniini (G) ja sytosiini (C). Emäksiin liittyy läheisesti emäsparisääntö: emäkset pariutuvat vain tietyn emäksen kanssa. Näin dna:n rakenne, kaksoiskierre, on mahdollinen.
KROMOSOMIT
Kromosoni = dna-molekyyli + proteiinimolekyyli
Jokaisella lajilla on tietty määrä kromosomeja ja niiden rakenne on myös joka lajilla erilainen.
Yhden solun kaikki kromosomit muodostavat kromosomiston. Jokaista kromosomia on kaksi samanlaista joka solussa (kromosomipari, toinen peritty isältä ja toinen äidiltä). Tämän vuoksi miltei kaikkia aitotumaisten soluja kutsutaan diploidisiksi (ilmoitetaan merkinnällä 2n). Sukusolut puolestaan ovat haploidisia, koska niissä jokaista kromosomia on vain yksi (merkintä: n)
SOLYSYKLI
Solun elämänkierto on nimeltään solusykli, jonka aikana solu kasvaa, kopioi dna:n ja jakautuu. Yksisoluisilla toimenpide luo uusia yksilöitä ja monisoluisilla se on hyödyksi kasvamisessa ja kudosten uusiutumisessa esimerkiksi haavan parantumisessa. Solusyklin vaiheita ovat vuorottelevat välivaihe eli interfaasi ja solunjakautuminen (somaattisilla soluilla mitoosi, sukusoluilla meioosi).
Välivaihe on solysyklin pisin vaihe. Sen aikana tapahtuu reaktioita, kuten energiantuotto, proteiinien valmistus ja aineiden kuljetus solukalvon läpi, ja myös soluelimiä tuotetaan lisää. Välivaiheen alussa solut kasvavat, keskivaihessa kromosomien dna-molekyylit kahdentuvat jääden kiinni toisiinsa sentromeereistaan. Lopussa syntyvät kromosomin identtiset puolikkaat, kromatidit (mitoosissa irrotessaan tytärkromosomit!).
Mitoosi eli solunjakautuminen sisältää viisi vaihetta, joiden kautta syntyy kaksi identtistä solua:
1.) Esivaihe
Kromosomirihmat tiivistyvät ja kiertyvät; kromatidit vielä toisissaan kiinni
2.) Esikeskivaihe
Sukkularihmaston synty keskusjyvästen väliin. Tumakoteloa ei enää ole.
3.) Keskivaihe
Sukkularihmasto jakautunut solun molemmille puolille ja säikeet kiinnittyvät kromosomien sentromeereihin ja vastakkaisen rihmaston napaan. Kromosomit siirtyvät näin keskelle solua.
4.) Jälkivaihe
Sentromeerit menevät rikki ja kromatideista syntyy näin tytärkromosomeja, kun kromosomit "jaetaan" kahtia. Lopputulos: solun molemmissa päissä sama määrä kopioita alkuperäisen solun kromosomeista.
5.) Loppuvaihe
Uusien kromosomiryhmien ympärille muodostetaan tumakotelot = kaksi identtistä tumaa.
Aivan mitoosin lopuksi solulima ja solu jakautuvat kahdeksi samalaiseksi soluksi.
![]() |
Solusyklin vaiheet Lähde:http://www02.oph.fi/etalukio/biologia/kurssi2/kuvat/jakautumiskierto.png |
UUSI KÄSITE:
Sentrioli = Keskusjyvänen, soluelin eläinsolussa, jonka ansiosta mitoosissa tärkeässä asemassa oleva sukkularihmasto muodostuu
Omassa elämässäni olen joskus lapsuudessani katsonut Olipa kerran elämä-sarjaa, jossa käsiteltiin solujen jakautumista. Tulevaisuudessa voin soveltaa tietoja solunjakautumisesta vaikkapa selitettäessäni tulevaisuuden lapsilleni haavojen parantumista ja ihmisen kasvua.
KYSYMYS:
Mikä mitoosissa menee pieleen, kun syntyy syöpäsoluja?
"Perimässä on yleensä levossa olevia esisyöpägeenejä jotka saattavat ulkopuolisten tekijöiden kuten karsinogeenien vaikutuksesta muuttua aktiivisiksi. Tästä voi seurata syöpä, kun solut alkavat jakaantua hallitsemattomasti", kerrotaan Wikipediassa.
Helsingin Sanomien artikkeli 31.3.2013 "Tutkimus paljasti syöpäriskiä nostavia perimävirheitä": http://www.hs.fi/tiede/Tutkimus+paljasti+sy%C3%B6p%C3%A4riski%C3%A4+nostavia+perim%C3%A4virheit%C3%A4/a1364692720541
TEHTÄVÄ: s. 71 t. 3
Mitoosin vaiheet ensimmäisestä viimeiseen (esivaihe, esikeskivaihe, keskivaihe, jälkivaihe, loppuvaihe)
4 - 6 - 3 - 1 - 2 - 5
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti