tiistai 23. huhtikuuta 2013

2. Solun perusrakenne

Bakteerisolu

A = siimoja B = solukalvo C = soluseinä D = kapseli F = kromosomi G = ribosomi


Kuvan ja osien nimien lähde: http://opinnot.internetix.fi/fi/muikku2materiaalit/lukio/bi/bi2/04_solun_rakenne/04_prokaryootin_solurakenne?C:D=hRyz.hQ2h&m:selres=hRyz.hQ2h


Tärkein oppimani asia kappaleesta 2 on, että kaikilla soluilla on yhteisiä piirteitä, mutta myös eroja kasvi-, eläin-, sieni- ja bakteerisolujen välillä.
 Kaikilla soluilla on solukalvo (aineenvaihdunta), solulima (koostuu vedestä ja siihen liuenneista aineista) ja perimä (aitotumaisilla tuman sisällä, esitumaisilla rihmana solulimassa).
 Kasvisolu koostuu soluseinästä, tumasta ja soluelimistä, joita ovat solunesterakkula, viherhiukkaset, mitokondriot, ribosomit, solulimakalvosto, diktyosomit ja proteiinisäikeet.
 Eläinsolussa ei ole kasvisoluun eroten soluseinää, mutta siitä löytyy toki tuma ja soluelimet
mitokondriot, ribosomit, solulimakalvosto, Golgin laite, keskusjyväset, lysosomit ja proteiinisäikeet.

 Sienisolussa on soluseinä, tuma ja soluelimet solunesterakkula, mitokondriot, ribosomit, solulimakalvosto, Golgin laite ja lysosomit.
 Bakteerisolun rakenteeseen kuuluu kapseli, soluseinä ja soluelimet ribosomit, solukalvon poimut sekä siimat ja karvat. Muihin solutyyppeihin eroten bakteerisolussa ei ole tumaa, vaan perimä on vapaana plasmideissa ja solulimassa.

UUSI KÄSITE:

Golgin laite = Yksi soluelimistä, käsittelee proteiineja lisäämällä niihin hiilihydraatteja ja lähettää ne sitten eriterakkuloiden kautta oikeaan kohteeseen solussa. Kasveilla Golgin laite = diktyosomi.

Omassa elämässäni olen tutkinut eläin- ja kasvisolun eroja aikaisemmilla biologian tunneilla. Tietoa solujen rakenteista voisin soveltaa tulevaisuudessa esimerkiksi tulehduksia selitettäessä: bakteerisolun rakenteen tietäminen on hyödyksi eri sairauksien synnyn ymmärtämisessä. Myös esimerkiksi syövän tunnistamisessa on hyötyä siitä, että tietää eläinsolun rakenteen.

KYSYMYS:

Mikä on koiran tuman kromosomimäärä?


Tästä osoitteesta luin koiran tumassa olevan 78 kromosomia, jossa on 39 kromosomiparia.

TEHTÄVÄ: s. 16 t. 4

1. Tuma
2. Tumakotelo
3. Solukalvo
4. Mitokondrio
5. Solulima

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti