Tärkein oppimani asia kappaleesta neljä on, että entsyymit ovat solun tuottamia valkuaisaineita ja niitä tarvitaan solun kemiallisissa reaktioissa katalyytteinä
- nopeuttaen reaktioita
- saaden reaktiot toimimaan suhteellisen alhaisissa lämpötiloissa
- kuten myös laimeissakin liuoksissa
- kulumatta tai muuttumatta itse reaktioissa.
Entsyymien toiminnassa tärkeintä on niille sopivat olosuhteet, sillä jos olosuhteet käyvät liian epäsuotuisiksi, entsyymit denaturoituvat eli menettävät muotonsa. Ideaalit olosuhteet entsyymeille ovat sopivan lämpötilan ja liuoksen sopivan suolapitoisuuden sekä happamuuden yhdistelmä (optimiolosuhteet, jokaisella entsyymillä oma).
UUSI KÄSITE:
Inhibiittori = Aine, joka haittaa entsyymin toimintaa. Muistuttaa rakenteeltaan tiettyä substraattia ja kiinnittyy tämän paikalle entsyymin aktiiviseen keskukseen estäen sen toiminnan. Monet myrkylliset aineet, mutta myös lääkkeet voivat toimia inhibiittoreina.
Omassa elämässäni olen huomannut entsyymien toiminnan muun muassa leipää syödessäni: leivän maku muuttuu suussa makeaksi, kun amylaasi pilkkoo tärkkelyksen maltoosiksi. Tulevaisuudessa voin käyttää tietojani entsyymien toiminnasta hyväksi esimerkiksi siten, että tiedän monien vitamiinien toimivan entsyymeissä kofaktoreina, jolloin osaan huolehtia niiden tarvittavasta saannista ja vältyn puutostaudeilta.
KYSYMYS:
Onko rautaioni minkään entsyymin kofaktori?
Wikipediassa rauta mainittiin yhdeksi tärkeimmistä ja yleisimmistä kofaktoreista.
![]() |
Vähälaktoosiset tuotteet valmistetaan laktaasi-entsyymiä hyödyksi käyttäen lähde: http://www.kauppahalli24.fi/media/catalog/product/cache/1/image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/1/2/123.jpg |
TEHTÄVÄ: s. 31 t. 1
a) VÄÄRIN (substraatti on aine jota entsyymi käsittelee, ei sen rakenneosa)
b) OIKEIN
c) OIKEIN
d) VÄÄRIN (jotkut entsyymit toimivat myös solun ulkopuolella)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti